Lepší je proto konzumovat domácí kyselé zelí, které si sami vyrobíte. Její příprava je poměrně jednoduchá a navíc ušetříte i nějaké peníze.
Návod na výrobu domácího kysaného zelí
K výrobě kysaného zelí budete potřebovat následující ingredience:
Článek pokračuje na další straně
2 velké zelené hlávky zelí
2 polévkové lžíce soli (nejlépe mořské soli)
Způsob přípravy
Příprava kysaného zelí je, jak jsme již zmínili, poměrně jednoduchá a zabere zhruba 20 minut a délka fermentace je 1 až 6 měsíce.
1. Nakrájejte zelí na malé pásky, použít můžete i kuchyňský robot.
2. Potom přidejte sůl, promíchejte a natlačte zelí do velkého skleněné nebo keramické nádoby. Vhodná je taková nádoba, do které se vám vejde noha.
3. Následně je třeba zelí silně promačkat, aby se narušila její buněčná struktura. Obvykle se k tomu používá noha, kterou si samozřejmě umyjte a pro jistotu ještě na ni natáhněte igelitový sáček.
Hned po popučení začne zelí vypouštět šťávu. Po důsledném popučení by mělo být veškeré zelí ponořeno pod hladinou, aby nedošlo k jeho kontaminaci plísní, kvasinkami nebo jinými mikroby.
4. Na konec volně přikryjte nádobu, aby z ní mohly unikat fermentační plyny.
5. Nechte ji kvasit přibližně jeden měsíc až půl roku, podle vašich preferencí, jak kyselou ji máte rádi.
Závěr
Je dobré zelí kontrolovat každých pár dní zda všechno probíhá jak má, nechytá plíseň a podobně.
Můžete ji i ochutnat a když získá vámi preferovanou chuť, tak ji přemístěte do chladničky, aby už dále nekvasila. V chladničce by měla bez problémů vydržet i 6 měsíců.
zdroj : domacaliecba.sk