Vánoce jsou za dveřmi a čím si lépe zkrátit čekání na Ježíška, než nebeskou vánoční roládou.Recept na vánoční roládu vám výborně poslouží, pokud chcete sebe i své blízké během svátků potěšit něčím sladkým.
Ingredience:
4 vejce
90 g práškového cukru
90 g polohr. mouky
0,5 balíku prášku do pečiva
40 g oleje
250 g tvarohu nebo mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
150 g švestkové povidla
čokoládová poleva na ozdobu
Postup přípravy:
1. Troubu předehřejeme na 200°C. Plech přikryjeme pečícím papírem. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
2. Vejce rozšlehejte do pěny, přidejte 75 gramů cukru a šlehejte dalších 4 – 5 minut, dokud nevznikne nadýchaná lehká hmota. Tajemství nadýchané piškoty spočívá právě v dlouhém šlehání vajec, hmota by měla být velmi vzdušná.
3. Ve třech krocích nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva do vajec rozšlehaných s cukrem, zatímco jemně mícháme gumovou stěrkou. Po přidání mouky nalijeme do těsta rozpuštěné máslo a jemně promícháme.