5/ Geneticky modifikovaná sója a kukuřice
Většina sóji a sójových výrobků, které se dnes prodávají, je geneticky modifikována. Pokud jste například fanouškem sójového mléka, raději přejděte na něco jiného.
Sójové mléko obsahuje hemaglutinin, který vede k tvorbě krevních sraženin. Kromě toho sója (běžná i geneticky modifikovaná) zvyšuje hladinu estrogenu v těle.
To může podporovat vznik některých druhů rakoviny citlivých na estrogen, jako je například rakovina prsu. Kupujte organické mléko, ať už se jedná o kravské, rýžové nebo jiný druh mléka.
6/ Umělá sladidla
Běžný cukr (sacharóza) je pro tělo škodlivý, neboť prudce zvyšuje hladinu cukru v krvi. Velkým problémem je také ovocný cukr (fruktóza), který se často používá ve slazených nealkoholických nápojích.
Kolové nápoje jsou barveny karamelovým barvivem, které je známým karcinogenem.
A čím nahradit cukr? Například s těmito 10 nejoblíbenějšími náhradami:
Přírodní třtinový cukr
Sušená třtinová šťáva
S
Melasa
Obilné sirupy (rýžový, pšeničný, kukuřičný atd.)
Ovocné sirupy (koncentráty)
Javorový sirup
Agávový sirup
Březový „cukr“
Stévie
Pokračování na další straně
Cukr však nevyhazujte, můžete jej použít i jinak, než jsme psali v tomto článku. Umělá sladidla jako aspartam, sacharin a acetulfam K jsou ještě většími zabijáky a karcinogeny (zejména aspartam) než tradiční cukry.
7/ Fluorid
Ne, nejde o minerál, který se nachází v přírodě a v některých zemích se dokonce přidává do pitné vody. Fluorid je chemický prvek, který z těla vytlačuje jiné minerály, zvyšuje lámavost kostí, způsobuje zubní fluorózu a celkově oslabuje imunitní systém.
Může dokonce způsobit rakovinu. Pokud je to možné, kupujte zubní pastu bez fluoridu. Pokud nemůžete, naneste na zubní kartáček jen minimální množství pasty a dávejte pozor, abyste jej nepohltli. To je důležité zejména pro děti.