Pokud však červenou řepu zkvasíte, její blahodárné účinky na zdraví se ještě více znásobí.
Zdravotní účinky kvasu z červené řepy
- Podle několika medicínských výzkumů dokáže kvašená červená řepa předcházet rozvoji zhoubných druhů rakoviny, vyčistit a zregenerovat játra či odstranit z celého těla jedovaté látky.
- Kromě toho uvolňuje zácpu a řeší řadu dalších zdravotních problémů týkajících se zažívacího traktu, střev a trávení. Ruská lidová medicína považuje kvas z červené řepy za nejlepší přírodní prostředek pro arteriosklerózu (kornatění cév) a také pro vysoký krevní tlak. Ten dokáže normalizovat na velmi dlouhou dobu i po ukončení jeho užívání.
- Nesmírně vhodný je také pro detoxikaci a regeneraci organismu po agresivních chemoterapiích.
Příprava tohoto kvasu je extrémně jednoduchá. K výrobě budete potřebovat pouze běžné, levné a snadno dostupné suroviny.
Ingredience:
- velká zavařovací sklenice nebo džbán o objemu 3 litry
- víčko s dírkami nebo gázu na uzavření
- 700 gramů červené řepy
- 2 polévkové lžíce mouky nebo 2 kousky staršího žitného či tmavého chleba
- 200 gramů cukru (bílý nebo hnědý, ne však med, protože ten kvašení brzdí)
- 100 gramů rozinek