- Měli byste jíst méně. Nezáleží na tom, zda jíte pečené kuře, hnědou rýži a brokolici. Pokud nesnížíte své porce, nezhubnete. Kalorické potřeby se liší od člověka k člověku, ale obecně platí, že žena, která denně přijme 2000 kalorií, by měla snížit příjem o 400 až 500 kalorií.
- Snažte se zhubnout 0,5 kg za týden. Ambiciózní plány na zhubnutí několika kilogramů v krátké době jsou lákavé, ale nepraktické. Vaším hlavním cílem by mělo být osvojení si zdravých návyků, jako je cvičení a konzumace většího množství ovoce a zeleniny, které vám pomohou udržet si zdraví.
- Nevynechávejte jídla, protože si zpomalujete metabolismus. Když například nesnídáte nebo nevěřete, tělo si ukládá kalorie místo toho, aby je spalovalo. Vynechávání jídla může také snížit hladinu cukru v krvi a zvýšit chuť na sladké, což vede k nezdravým rozhodnutím.
POZORNOST VĚNOVANÁ ŽIVINÁM
Odstraněním zpracovaných sacharidů ze stravy lépe zvládnete inzulínovou rezistenci související s věkem a stabilizujete hladinu cukru v krvi. Je užitečné jíst více hubených bílkovin, abyste nahradili ztracenou svalovou hmotu a udrželi metabolismus v chodu.
V ideálním případě by každé jídlo a občerstvení mělo sestávat z:
- Zelenina nebo ovoce: Naplňte jimi polovinu talíře. Obsahují spoustu vlákniny a vody a zaberou spoustu místa v žaludku, aniž by vás zatěžovaly kaloriemi.
- Hubené bílkoviny: velikost porce by neměla přesáhnout velikost vaší dlaně. Dobrými zdroji jsou řecký jogurt, vejce, kuřecí maso a ryby.
- Komplexní sacharidy: Na talíři by mělo být množství velikosti zavřené pěsti, které může sestávat z fazolí, čerstvého ovoce nebo škrobové zeleniny (například sladkých brambor nebo červené řepy).
- Dobré tuky: Při každém jídle se snažte přijmout 7 až 10 gramů, což představuje 1,5 čajové lžičky olivového oleje, čtvrtinu avokáda nebo dvě polévkové lžíce ořechů či semínek.
MÉNĚ KALORIÍ, VÍCE JÍDEL
Inzulínová rezistence může způsobit pocit hladu a chuti k jídlu. Konzumace tří hlavních jídel a dvou svačin udrží stabilní hladinu cukru v krvi a zároveň zabrání chuti na nezdravé potraviny.