Konečně tu máme zanedlouho svátky, na které se mnozí těší hlavně kvůli chutným zákuskům, které všichni tak moc zbožňujeme.
Pokud stále váháte, které zákusky připravíte, nechte se inspirovat naším prvním vánočním výběrem toho nejlepšího.Rodina a přátelé Vám určitě poděkují 🙂Dnes jsme si pro vás připravili 15 vánočních zákusků.
Brzy přidáme další, takže napište do komentáře na Facebooku, jaké recepty byste si od nás přáli 🙂
1.Perníky – recept na drobné perníčky, které jsou ihned k jídlu, křehké a moc dobré
Ingredience:
450g hladké mouky, 150g moučkového cukru, 100g hery, 1 prášek do pečiva, 3 žloutky, 3 lžíce medu,
perníkový pepř, citrónová kůra, 1,5 lžičky (kávové) jedlé sody – pokud Vám nepůjde dobře zpracovat, přidejte 2ks igelitu
POSTUP PŘÍPRAVY
Všechny přísady nachystáme na desku, heru a med rozehřejeme do tekutého stavu, lépe se pak těsto zpracovává, nesmí být ale vařící, těsto důkladně prohněteme, vykrajujeme tvary perníčků, musíme počítat, že trochu nabudou, takže pokud vykrajujeme dírky na zavěšení, tak musí o něco větší, pro větší lesk perníky potřeme rozmíchaným vejcem s přídavkem kapičky vody, pečeme ve středně vyhřáté troubě, po upečení položíme na rovnou plochu, ne ihned rovnat na sebe… chcete-li tmavší perníčky,
přidejte trochu kakaa do těsta.
2.Nejlepší vánoční šuhajdy
Ingredience:
základ:
25 dkg čokolády na vaření
12 dkg 100% tuku
Náplň:
10 dkg 100% tuku
10 dkg ořechů
25 dkg moučkového cukru
1/2 dcl mléka
1/2 dcl rumu
zdobení např. lentilky
Návod na přípravu
Nejprve si připravíme náplň: 10 dkg tuku rozpustíme v hrnci, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, mléko, rum a 5 minut povaříme. Necháme vychladnout.
Potom ve vodní lázni rozpustíme společně čokoládu na vaření a tuk (základ).
Připravíme si papírové košíčky. Kávovou lžičkou nalijeme do košíčku čokoládu, poté opět kávovou lžičku náplně, uhladit náplň a znovu kávovou lžičku čokolády. Ozdobíme oloupanou mandlí nebo různým zdobením.
3.SPECIÁLNÍ ČOKOLÁDOVÉ KULKY Ingredience:
500 gramů střídky z vysušeného chlebu nebo rohlíků
400 ml základ
50 gramů kakaa
200 gramů másla
100 gramů hořké čokolády
30 ml rumu
citrónová kůra
Postup
Sušený chléb si nejprve rozmixujeme na hladce v mixéru nebo mlýnku. Všechny větší části se snažte povybírat. V misce si smícháme salko a kakao, přidáme máslo a výslednou hmotu dáme do hrnce. Zahříváme, dokud se nám máslo neroztaje.
Odstavíme a necháme chladnout. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Polovinu čokoládu přidáme ke kakaové hmotě spolu s rumem, druhou polovinu si odložíme stranou.
Výslednou čokoládovou hmotu si utřeme s pomletým chlebem a vytvoříme kuličky, které naskládáme vedle sebe. Zbylou čokoládou můžeme kuličky zdobit. Buď pomocí lžíce budeme tvořit france, nebo je můžeme i celé obalit.
Potom je necháme ztuhnout v chladničce a podáváme. Kulky můžete obalit také ve skořicovém cukru nebo ve sladké strouhance.
4.VÁNOČNÍ JEŽKOVÉ
Ingredience:
28 dkg Hery
12 dkg moučkový cukr
45 dkg hladká mouka
1 žloutek
citrónová kůra
Libovolná náplň: polovička vlašského ořechu, lískový ořech, kousek čokolády, mix oříšků a rozinek v čokoládě… příp. jako já
kupované malinké sušenky v hořké čokoládě, které vypadají jako arašídy v čokoládě.
Na polití – čokoládová poleva, strouhaný kokos
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup je velmi jednoduchý. Z příslušných surovin pořádně vypracujeme těsto, které dáme min. na hodinku do chladničky, aby se nám s ním lépe pracovalo. Moje odpočívalo celý den.
Z těsta pak děláme kuličky cca ve velikosti většího vlašského ořechu, do kuličky zapracujeme námi zvolenou náplň a vytvarujeme ježka (tvar slzy, kapky…) Já jsem se snažila i zvednout trošku nufačky, ale při pečení se ztratili. Pečeme při teplotě 175 až 180 stupňů cca 10-12 minut.
Mám elektrickou troubu, je třeba sledovat první várku a podle toho se zařídit, abyste neměli ježky cernošků.
Po vychladnutí namáčíme do čokoládové polevy a namočenou část hned obalíme ve strouhaném kokosu.
Nakonec doděláme očka a nufáček.
5.SKOŘICOVÝ VĚNEC
Ingredience:
Teplé mléko – 120 ml
Cukr nebo med – 1 lžička
Vaječný žloutek – 1 ks Máslo – 30 g Špetka soli Kvasnice – 15 g Mouka polohrubá- 300 g
Máslo – 50 g
Cukr – 3-4 lžíce
Skořice 1-2 lžičky
Postup:
Rozpustíme si droždí v teplém ne horkém mléce! Mléko s cukrem a necháme chvíli na teplém místě vykynout. Máslo (30 g), utřeme s vaječným žloutkem, přidáme mouku, sůl, zalijeme kváskem a hníst těsto rukama. Uhnětené přikryjeme a necháme kynout. Necháme na teplém místě 1 hodinu. Máslo (50 g), smícháme se 3-4 lžícemi cukru a skořicí do hladka.
Po vykynutí si těsto rozválíme na tloušťku 1 cm. Naneseme nádivku ze skořice a pevně stočíme do závinu. Závin prořízneme na polovinu podélně, a propleteme a spojíme do uzavřeného kruhu. Natřeme zbylou nádivkou před vložením do trouby.
Pečeme při 200°C po dobu 20-25 minut. Posledních 5-10 minut, snížíme teplotu na 180°C. Vyjmeme z trouby, posypeme moučkovým cukrem nebo natřeme směsí citrónové šťávy a cukru.
6.Slovenské smažené pirožky
Ingredience :
• 500 g mouka polohrubá
• 300 ml mléko
• 40 g droždí čerstvé • 1 ks vejce • 1 PL olej • 2 PL cukr • 1 ks brambory • špetka sůl
Uvařený brambor na jemno nastrouháme a přidáme k osolené mouce. Z vlažného mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Ten po vykynutí přidáme do mouky spolu s vejcem a olejem. Zpracujeme hustší těsto a necháme ho vykynout.