Babiččin makový závin. Peče ho vždy na Vánoce. Je to ten nejlepší závin, jaký jsem kdy jedla

1482
Sdílejte

Postup:

Do misky rozdrobíme droždí.Přidáme lžíci moučkového cukru, tři lžíce zahřátého mléka a lžíci mouky.Promícháme a necháme kynout.Margarín rozpustíme a necháme vychladnout.V hrnci zahřejeme mléko.Vajíčka rozbijeme a oddělíme bílky od žloutků.Postupně přidáváme vychladlý margarín.Přikryjeme čistou utěrkou a odložíme stranou.Mák vaříme asi 30 minut.Potom mák přecedíme a umeleme.Přidáme med, cukr a máslo rozpuštěné v hrnci.Vše spolu smažíme několik minut, odstavíme a necháme vychladnout.Teprve poté do makové směsi přidáme sníh ze dvou bílků, pomerančovou kůru, rozinky, nasekané ořechy a strouhanku.Těsto uhněteme a rozválíme na obdélník.Potřeme bílkem a naneseme makovou směs (2 cm na každé straně musí zůstat prázdné).Okraje z každé strany přehneme dovnitř.Potom to celé svineme do role.Závin vložíme na plech vystlaný pečícím papírem a vymazaný bílkem.Přikryjeme a necháme 10 minut odpočívat.Po uplynutí doby vložíme závin do předehřáté trouby.Pečeme 40 minut při teplotě 180°C.Po upečení necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Přejeme vám dobrou chuť!

 

Kam dál?

Když se vrátil z práce, čekalo ho úžasné osvěžení. Připravila mu takovou limonádu, která okamžitě zahnala únavu i hrozící úpal!

Ledová smršť z 3 přísad: Takovou dobrotu z obyčejného Salka a sušenek jste dávno nejedli !

Domácí nudle, které připravíte za 15 minut. Neskutečně lahodná vložka do všech polévek, díky které je vaše děti začnou milovat!

Smažená cuketa nemá šanci, toto je největší hit celé sezóny: Cuketové penízky na plechu – s touto pochoutka bude mít největší úspěch !

Vsadila na osvědčenou klasiku a vyhrála. Za 10 minut připravila luxusní pomazánku z domácích vajec a stala se královnou hostitelek!

Další články