Situace je o to závažnější, že jak Petr Soukal, provozovatel italské restaurace, tak i odborníci tvrdí, že kvalitu olivového oleje nelze spolehlivě určit pouze na základě etikety. Pravý extra panenský olivový olej by měl mít charakteristickou vůni čerstvě posečené trávy a v chuti by měl být cítit lehké štípnutí v krku. Nepoctivým dodavatelům hrozí nyní pokuty, a SZPI se chystá pokračovat v kontrolách s podobnou intenzitou i v nadcházejícím roce. Inspekce rovněž informuje dozorové orgány v příslušných státech původu nevyhovujících vzorků, aby bylo možné problém řešit u zdroje. Tato zpráva jasně ukazuje, že při výběru olivového oleje je třeba být obezřetný. Ne vždy totiž vyšší cena nebo značka zaručují vyšší kvalitu, a proto by se spotřebitelé měli zajímat o původ a způsob výroby oleje, než jej zařadí do svého jídelníčku.
Kam dál?
- Co se stane s tělem, když se nebudete dva dny sprchovat? Raději to nikdy nedělejte
- Dnešní generace je vyčerpaná aneb když je nedostatek spánku
- Kuřáci i nekuřáci, pozor! Rok 2024 přinese revoluční změny v oblasti tabákových výrobků a alternativ kouření
- Víte, co způsobuje artrózu krční páteře a co s tím?Artróza krční páteře může způsobit řadu problémů