Tyto děti měly celkově silnější a robustnější zdraví. Důležitou roli hrají také fermentované potraviny, které obsahují živé bakterie a byly součástí stravy lidí mnohem více v minulosti, než je tomu dnes. Moderní životní styl, kdy většinu času trávíme uvnitř a sterilizujeme povrchy, snižuje expozici dětí těmto prospěšným mikroorganismům. Co tedy rodiče mohou udělat? Gilbert doporučuje uvolnit se v otázkách čistoty a nebojovat s každým zrnkem špíny. Nechat děti hrát si venku, vystavit je běžným mikroorganismům a nepoužívat antiseptické ubrousky na každý malý špinavý prst. Místo toho je vhodné používat mírně teplou vodu s mýdlem. Tato jednoduchá opatření mohou výrazně přispět k posílení imunitního systému dětí a jejich celkovému zdraví. Ve světle těchto poznatků je tedy jasné, že bakterie a špína nejsou vždy nepřáteli. Ve skutečnosti mohou být klíčovými spojenci v boji za zdravější a odolnější generaci dětí.
Kam dál?
- Obchody nebyly jako dnes. Mléko v lahvi nebo sáčku chutnalo jinak a všeho jsme si víc vážili…
- Dokud to všechno nevypiješ, tak se nehneš! Vzpomínáte na mléko se škraloupem a další blafy?
- Školní jídelny za socialismu: Smradlavé tácy, hliníkové příbory, sražená koprovka i rýžový nákyp
- Z Československa se v období socialismu vyváželo do celého světa