V období socialismu byl výběr vín v Československu velmi omezený a charakteristický pro tuto dobu byl především prodej vína v litrových láhvích.Tato vína bývala často doslazovaná a jejich kvalita nebyla zrovna nejvyšší. Přestože se na trhu objevovala i lepší odrůdová vína, ty byly spíše výjimkou a stáčely se do menších láhví, známých jako sedmičky. Výroba vína se v Čechách soustředila do několika závodů, z nichž nejznámější byly Vinařské závody Praha s pobočkami v Nuslích, Vysočanech a ve Vršovicích.
Kam dál?
- Jaké bývaly tehdy hodiny tělesné výchovy a jak probíhaly a co všechno musely děti dodržovat. Povinné trenýrky a jarmilky, otravný šplh a potrhané žíněnky
- Co nechybělo v žádné kuchyni za socialismu? Ledničky Calex, mixéry, mlýnky na mák a sifonové lahve
- Komunisté chtěli Vánoce zrušit. Na Štědrý den se nesměly zpívat koledy, Ježíška nahradil Děda Mráz
- Češi byli za socialismu doslova mistry světa v chalupaření. Trávení času na chatách a chalupách se stalo nedílnou součástí životního stylu mnoha rodin