Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- V oblasti Jeseníku nevydržely pod náporem vody první domy
- V bytě v Praze hořelo dětské elektroauto, 28 lidí bylo evakuováno!
- Skvělá zpráva : Chlapec, který měl rakovinu po celém těle, je vyléčen. Tohle se lékařům povedlo…
- Ze slibované nabušené show influencera Jona Mariánka je nakonec spíš propadák. Auta, darovaná v soutěži, měla mnohem menší hodnotu, než sliboval. Nejcennější vůz v nabídce daroval mamince