Jak se jedlo za socialismu? Grapefruity, játra a další podpultovky. Jak složité bylo držet kvůli nedostatkovému zboží dietu? Vzpomínáte?

2930
Sdílejte

Jednou z nejtvrdších diet byla zřejmě dieta vymyšlená českým odborníkem Přemyslem Doberským. Tato dieta byla založena na střídavých dnech, kdy se v každý den konzumoval pouze jeden druh potraviny. A představte si, že celý den byl vyhrazen dokonce i šlehačce! Historik Martin Franc přiznává, že by tuto dietu nikdy nepodstoupil.Další nesnadná dieta byla tzv. Hollywoodská dieta, která kladla důraz na grapefruity. A tady vznikl další problém – grapefruity byly v socialistickém Československu nedostatkovým zbožím, na rozdíl od kubánských pomerančů, které byly tvrdé jako kámen, ale bylo jich dostatek.Jídlo za pultem a realita obchodů.Sledování tehdejšího seriálu „Žena za pultem“ vyvolávalo dojem, že obchody byly plné zboží. Realita byla však jiná. Pokud by ve skutečnosti obchody nabízely takový sortiment jako v seriálu, lidé by reagovali jinak, protože skutečný stav vypadal mnohem chudobněji. Martin Franc podotýká, že tento seriál ukazoval ideál, jak by obchody mohly vypadat.

Kam dál?

Retro sladkosti : Vlnky, Antiperle nebo Tang to už dnešní děti neznají. Vzpomínáte si na všechny?

Pamatujete si na všechny zmrzliny z dob socialismu? Některé se prodávají ještě do dnes

Jaké byly brigády za dob socialismu : Kdo to nezažil, ten nepochopí. Vzpomínáte, jak to tehdy fungovalo?

Pamatujete na školní aktovky, které nosily Husákovy děti ? Červené s kapsami a nebo hnědé s přezkami

Některé časopisy pro děti, co jsme četli za socíku, přežily dodnes. Pojďme zavzpomínat na Čtyřlístek, Mateřídoušku, Ábíčko

Další články