Ostružiny nejsou jen chutným doplňkem dezertů jako jsou koláče nebo zmrzlinové poháry, ale také darem přírody, který je již tisíce let ceněn pro své zdravotní benefity. Díky své bohaté historii a mnoha využitím jsou ostružiny často označovány za opravdový přírodní poklad. Předkové je využívali jako lék na různé zdravotní problémy, například dnu nebo kýlu, a dnes jsou stále vysoce ceněny pro jejich schopnost pomáhat snižovat hladinu cholesterolu a podporovat zdraví při cukrovce.Původ ostružin, latinsky označovaných jako Rubus fruticosus, je geograficky velmi rozmanitý. Tyto plody byly nalezeny v Evropě, Asii i Americe a jejich historie sahá až do doby železné před více než 2500 lety.
Kam dál?
- Po létech výzkumu vědci našli bakterii, která může za rakovinu tlustého střeva. Co bychom měli jíst a čemu se vyvarovat ?
- Proč užívání léků na štítnou žlázu může způsobit rakovinu prsu
- VAROVÁNÍ! Tyto léky mohou obsahovat JEDY na krysy, cement či barviva
- Některé příznaky rakoviny lze odhalit i během jídla. Tohle jsou tři varovné příznaky, které není radno podceňovat