Ostružiny jsou darem přírody, který je již tisíce let ceněn pro své zdravotní benefity. Dříve sloužily jako lék na dnu a kýlu, dnes pomáhají s cholesterolem i cukrovkou

4072
Sdílejte

Speciální význam mají ostružiny pro diabetiky. Vědecké studie ukázaly, že extrakty z ostružin mohou snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat metabolické zdraví. Ostružiny mají nízký glykemický index a glykemickou zátěž, což znamená, že nezpůsobují rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi, což je ideální pro lidi s cukrovkou nebo pro ty, kteří chtějí tomuto onemocnění předcházet.

V kulinářství jsou ostružiny velmi všestranné a mohou se využít v mnoha receptech, od sladkých džemů a koláčů po omáčky k masu nebo dokonce k přípravě vinařských produktů.

S jistým nadhledem můžeme také zmínit legendu, podle které by se ostružiny neměly konzumovat po 29. září, svátku Michaelmas. Podle příběhu se archanděl Michael utkal s Luciferem, a když byl Lucifer z nebes svržen, dopadl do trnitého ostružinového keře, čímž na plody uvalil kletbu.

Ačkoli dnešní věda neposkytuje důkazy pro tuto pověru, odborníci doporučují po tomto datu ostražitost kvůli možnému zvýšenému výskytu plísní na plodech.

Kam dál?

Říká se, že smrt začíná ve střevech. Očistěte střeva a bojujte se zánětem pomocí TÉTO SMĚSI!

Proč by se mělo jíst jedno jablko denně? Pomůže hubnout, zažene chuť na sladké, posílí imunitu a zbaví vás zácpy

Stačí fotka a aplikace v mobilu ukáže, jestli vám hrozí rakovina

Šest věcí, které se vám stanou, když máte málo spánku. Tloustnete, hloupnete a také je nebezpečí vzniku alzheimera

Energy drinky stejně jako cigarety až od 18 let, navrhují poslanci. Připravili změnu zákona, jež by regulovala prodej

Další články