V dobách socialismu v Československu byla čokoláda považována za vzácnější pochoutku a její kvalita i dostupnost byly omezené ve srovnání s dneškem. Kakao jako klíčová surovina pro výrobu čokolády bylo drahé a pro československý trh často obtížně sehnatelné. Část kakaa se dovážela ze zahraničí, ze služebních cest nebo i z dovolených tam, kde byl kontakt se západem jednodušší.Aby se na trhu zajistil dostatek požadované čokolády, byly kvalitní suroviny postupně nahrazovány těmi levnějšími a dostupnějšími.
Kam dál?
- Žena slaví 100té narozeniny, zatímco její pravnučka slaví své první!
- Kdo pamatuje na Jesenku ? Vyrábí se dodnes!
- Za nahotou se jezdívalo k Baltu. Starší generace si možná vzpomene na zkratku FKK, což znamená ?
- Byly masové výrobky za socialismu chutnější a zdravější než ty, které jsou k dispozici na trhu dnes ?