Plýtvání potravinami je v Česku závažným problémem, kdy až třetina vyprodukovaného jídla končí v odpadcích. Výzkum vědců z Mendelovy univerzity v Brně ukazuje, že průměrný Čech vyhodí ročně až 36,4 kilogramu jídla. V sídlištní zástavbě je toto číslo ještě vyšší, dosahuje až 53 kilogramů na osobu za rok.Na této univerzitě nyní sídlí nově založený Food Waste Institut, jehož cílem je omezit plýtvání jídlem v Česku. Institut bude poskytovat rady školákům, obcím i hypermarketům a propagovat změnu myšlení a chování ohledně spotřeby potravin. „Potřebujeme v tomto ohledu změnit myšlení i chování lidí,“ říká Lea Kubíčková, spoluzakladatelka institutu a prorektorka Mendelovy univerzity.
Kam dál?
- V Polsku řeší šokující případ : Do babyboxu rodiče nacpali šestiletou dívku. V den jejích narozenin
- Rumunsko zahájilo práce na zásadním rozšíření vojenské základny NATO. Bude největší v Evropě
- Osobní poselství Bible jen pro vás: Odvažte se věřit!
- V Berlíně došlo k šokujícímu incidentu : Ze třetího patra někdo vyhodil jednadvacetiměsíční holčičku. Pád z výšky jedenácti metrů přežila