Domácí majonéza třikrát jinak

1731
Sdílejte

Tím pádem má obvykle lepší chuť a texturu, ale kratší trvanlivost.Historie majonézy sahá do 18. století. Podle francouzského lexicografa Émile Littrého může název majonéza pocházet z Port Mahón, hlavního města španělského ostrova Menorca. Po vítězství francouzského maršála vévody Richelieu nad Brity v bitvě o přístav Port Mahon v roce 1756 byla na počest vítězů připravena hostina, kde se měla podávat omáčka ze smetany a vajec. Když se smetana v kuchyni srazila, šéfkuchař ji nahradil olejem a vznikla nová omáčka, která byla pojmenována po místě vzniku jako „mahonnaise“. Složení majonézy zahrnuje rozšlehání rostlinného oleje s vaječným žloutkem, ale lze použít i celé vejce nebo žloutek nahradit mlékem. Obvykle se dochucuje solí, pepřem, octem, citronovou šťávou, cukrem, hořčicí a dalšími ingrediencemi. Majonéza tvoří základ mnoha dresinků a omáček a je přidávána do různých salátů. V Československu byla v roce 1959 stanovena oborová norma, která určovala složení majonézy z vaječných žloutků, rostlinného oleje, octa a soli, přičemž kilogram majonézy měl obsahovat 8 vaječných žloutků a podíl oleje 78 %. Problém kvality majonéz se objevil po zrušení oborových norem v 90. letech 20. století, kdy došlo k poklesu kvality průmyslově vyráběných majonéz. I po zavedení potravinářské vyhlášky, která stanovila minimální požadavky na podíl oleje a vaječných žloutků, byly některé majonézy nastavovány vodou a zahuštěny zahušťovadly.

Základní domácí majonéza:

2 vejce

olej dle potřeby

sůl a pepř

Do vyšší misky vyklepneme celá vejce. Osolíme a opepříme. Mixérem mixujeme na největší obrátky. V průběhu mixování přiléváme olej. Majonéza bude postupně přibývat a houstnou. Majonézu šleháme do požadované konzistence.

Světlá domácí majonéza:

2 vaječné žloutky

250 ml slunečnicového oleje

1 lžíce dijonské hořčice

2 lžíce citronové šťávy

sůl a pepř

Vaječné žloutky promícháme s hořčicí, přidáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a pomalu vmícháme olej. Majonézu šleháme do požadované konzistence.

Kam dál?

Hrnkový OŘECHOVÝ KOLÁČ! Neodolatelně dobrý, ideální pochoutka pro dlouhé podzimní večery…

AMERICKÉ PALAČINKY hotové za 10 minut! Vynikající snídaně, děti je milují

7 denní chlebíček – hrnkový recept: Takový chleba v obchodě nekoupíte, vydrží vám měkký celý týden!

Jablečný koláč s VANILKOVÝM PUDINGEM. Jednou vyzkoušíte a už nebudete chtít péct jiný

Řecké cuketové placičky : Ideální večeře na léto

Další články